Bekijk menu

Mindervalide

Paardrijden op Manege Moedig Voorwaarts, dat staat voor plezierig en verantwoord paardrijden. Maar wat als een ruiter nu een (tijdelijk) fysieke of mentale beperking heeft? Of extra begeleiding nodig heeft doordat de ruiter bijvoorbeeld angstig of snel afgeleid is? 

Onze instructeurs zijn speciaal opgeleid om ook het paardrijden voor mindervalide ruiters mogelijk te maken. Ze zijn allemaal in het bezit een diploma Federatie Paardrijden Gehandicapten (FPG) of vergelijkbaar. Dit betekent dat de manege hippisch, medisch en pedagogisch verantwoorde en veilige paardrijlessen/ activiteiten met paarden aanbiedt. Uitgangspunt daarbij is het welzijn van en de verantwoorde omgang met mens en dier.

Voorzieningen fysieke beperking

Op de manege zijn speciale faciliteiten om ruiters met een fysieke beperking toch te kunnen laten rijden. De manege beschikt over

  • Opstaphulp: elektrische takel. Hiermee wordt een ruiter die niet makkelijk op kan stijgen op het paard getakeld. Vanuit een rolstoel bijvoorbeeld kan dit heel gemakkelijk gebeuren.
  • Dekjes met singels voor mensen die op een zadel niet stabiel genoeg zitten. Aan de singels zitten handvatten waar de ruiter steun aan kan hebben. Daarnaast zijn er cowboyzadels beschikbaar voor ruiters die hier goed op kunnen zitten.
  • Klittenbandzadel, dit is een dekje van klittenband met hierop handvatten om je aan vast te houden. Hierbij horen verschillende blokken bij die met het klittenband aan het zadel vastgemaakt kunnen worden om zo de ruiter optimaal te kunnen ondersteunen.

Voorzieningen mentale beperking

Mocht het instromen in de reguliere les om welke reden dan ook (tijdelijk) niet kunnen, dan bieden wij ook speciaal paardrijlessen aan voor ruiters met een (tijdelijke) mentale beperking. Manege Moedig Voorwaarts maakt het mogelijk om ook deze ruiters te leren paardrijden!

Paardrijden kan hele positieve effecten hebben op kinderen/volwassenen die bijvoorbeeld moeite hebben met prikkelverwerking of snel angstig zijn. Omdat paarden gericht zijn op mensen, nodigen ze de ruiters bijvoorbeeld uit tot contact en stimuleren zo de prikkelverwerking en motoriek. Bovendien helpen paarden om nieuwe dingen te leren en angsten te overwinnen.

Positieve effecten van paardrijden

Paardrijden is niet alleen gezond en ontzettend leuk om te doen, maar ondertussen wordt er onbewust ook aan andere doelen gewerkt, zoals:

  • grenzen leren stellen en hulp leren vragen
  • stimulatie van vertrouwen en zelfstandigheid
  • vaardigheden op sociaal en communicatief gebied vergroten
  • leren omgaan met emoties en rekening leren houden met een ander
  • verminderen van angsten, vergroten van ontspanning
  • verbeteren van concentratie, prikkelverwerking en motoriek

Meer informatie?

Wil je meer informatie over de voorzieningen, de mogelijkheden en de speciale lessen, neem dan contact op via onderstaand formulier.

Voornaam *

Achternaam *

Email *

Telefoonnummer *

Bericht*

Gerealiseerd door RM Webcreaties