Proeven rijden
Dressuurrijden is de basis van het paardrijden. Iedereen begint ermee. Je leert hoe je op een paard hoort te zitten en hoe je hem kunt aangeven wat je wilt. Heb je dit enigszins onder de knie, dan kun je jouw vorderingen gaan meten in een proef tijdens een Proevendag. Op een Proevendag kun je laten zien wat je hebt geleerd tijdens je paardrijlessen.
Iedereen kan meedoen en er zijn proeven op verschillende niveaus. Wil je weten hoe een Proevendag eruit ziet en wat er van je verwacht wordt? Lees zorgvuldig alle informatie.
Iedereen kan meedoen
Paardrijden op Manege Moedig Voorwaarts, dat staat voor plezierig en verantwoord paardrijden. Goed leren paardrijden is de basis van iedere ruiter die plezier wil beleven aan het rijden en aan de omgang met het paard. Maar wat als een ruiter nu een beperking heeft? Of de reguliere ruiteropleiding F-Proeven net een stapje te hoog is? Op Manege Moedig Voorwaarts kan het niet anders dan dat daar rekening mee gehouden wordt. Naast de F-proeven wordt er ook toegewerkt naar de A-Proeven. A-Proeven zijn niet alleen bedoeld voor ruiters met een (tijdelijk) fysieke of mentale beperking, maar juist ook voor ruiters die extra begeleiding nodig hebben doordat ze bijvoorbeeld angstig of snel afgeleid zijn. Tevens worden de A-Proeven gebruikt als opstart (“Aftrap”) proeven voor de jonge kinderen.Ruiterpaspoort
Met een ruiterpaspoort kun je meedoen met de proevendagen. Het Ruiterpaspoort is een officieel en persoonsgebonden document van de KNHS en FNRS. In het Ruiterpaspoort staat op welk niveau je bent, welke diploma’s je hebt behaald, aan welke wedstrijden je hebt meegedaan en welke buitenritten je hebt gereden. Zo heb je jouw ruitercarrière altijd duidelijk in beeld. Kijk voor het aanvragen van het ruiterpaspoort en meer informatie op de website van de KNHS.Maandelijks staan er proeven op onze activiteitenkalender. Je kunt je inschrijven via het inschrijfformulier in de kantine. Vraag aan de instructeur welke proef en welk paard voor jou geschikt is. Meestal word je op het paard van jouw keuze geplaatst. Het is wel zo dat elk paard maar maximaal 2x op een Proevendag mag worden ingezet. Daarnaast is niet elk paard geschikt voor elke ruiter en/of voor elke proef. Houd hier rekening mee in het maken van jouw keuze.
Niveau van de proef
Overleg met je instructeur welke proef past bij jouw rijniveau. Alle proeven zijn genummerd. De ruiteropleiding van de A-Proeven bestaat uit 12 verschillende niveaus. De ruiteropleiding van de F-Proeven bestaat uit 20 niveaus. Elke proef bestaat uit 35 onderdelen waarbij je voor elk onderdeel een cijfer krijgt. Alle cijfers worden genoteerd op een protocol. Als bij de F-proef het totaal aantal punten 210 of meer is, dan krijg je een promotiepunt. Als bij de A-proef het totaal aantal punten 156 of meer is, dan krijg je een promotiepunt.
F-proef
Om door te mogen naar een volgend niveau heb je t/m F6 twee promotiepunten nodig; vanaf F7 heb je drie promotiepunten nodig om door te stromen. Je rijdt dezelfde proef dus meerdere keren. Van elke proef is er een A-versie en een B-versie. Let dus goed op welke versie je moet rijden.
A-proef
Om door te mogen naar een volgend niveau heb je minimaal twee promotiepunten nodig (meer dan 156 punten per proef). De A-proeven bestaan uit 12 verschillende niveaus. Ieder niveau heeft een A, B of C versie van een dressuurproef en daarnaast een D en E versie van de twee vaardigheidsproeven. Geef dus goed aan welke proef en versie je wilt rijden.
Bij sommige proeven mag je begeleid worden tijdens het rijden. Dit kan door een begeleider naast het paard, maar ook een begeleider die jou op afstand helpt. Er zijn proeven die bijvoorbeeld alleen in stap verreden worden, maar ook proeven waarbij galop een onderdeel is.
Foto’s
Bij een Proevendag worden er foto’s gemaakt om te delen op bijvoorbeeld social media. Door deelname aan het evenement, stem je ermee in dat wij deze foto’s mogen plaatsen. Heb je daar bezwaar tegen? Meld dit dan bij je inschrijving.
Theorie examen
Aan verschillende F-Proeven zijn theorie-examens gekoppeld. Dit zijn de F2, F4, F6, F8 en F10. Voor de A-proeven is een theorie-examen niet verplicht, maar kan na overleg wel worden gemaakt. De theorie die je moet leren voor deze examens, staat in het handboek Leer paardrijden met plezier, deze is te koop bij verschillende online boekwinkels. Op de Proevendag maak je na het rijden van de proef het theorie-examen. Op dit vragenformulier staan 10 meerkeuzevragen met voor elke vraag 3 mogelijke antwoorden. Na het beantwoorden van alle vragen lever je direct je examen weer in. Je examen wordt meteen nagekeken en het resultaat wordt bijgeschreven in je ruiterpaspoort.
Oefenen
De proeven zullen in de lessen geoefend worden, maar het is ook goed om thuis de proef te oefenen. Bij het boek Leer Paardrijden met plezier (verkrijgbaar aan de bar in de kantine) zit een Proevenboekje. Lees de proef alvast eens goed door, let op de juiste versie en jaartal. Daarnaast kan je dit papiertje met de bak en de letters uitprinten en met een pen of met je vinger de figuren van jouw proef oefenen.
Uiteraard kan je ook de proef oefenen tijdens een privéles, maak hiervoor een afspraak bij jouw instructrice.
Wedstrijdkleding
Bij de FNRS dressuurwedstrijden is officiële wedstrijdtenue verplicht:
- Cap met CE-markering en EN-138:2012
- Rij-jasje + plastron en/of witte blouse + witte handschoenen + witte/beige rijbroek
- Rijlaarzen (rubber of leer) of chaps in combinatie met Jodphurs.
- Startlijst
In de kantine op het prikbord hangt de startlijst met daarop aangegeven hoe laat je moet starten met: 1) de verzorging 2) het losrijden en 3) de proef zelf. Je vindt deze ook onder het kopje Activiteiten.
- Aanwezigheid
Zorg er voor dat je ruim voor je eigen starttijd aanwezig bent. De tijd op de startlijst kan op de dag zelf nog veranderen. Het kan door omstandigheden uitlopen of inlopen. Bij de inrijbak is altijd iemand die je dat kan vertellen. Wees op tijd en wees flexibel.
- Aanmelden en betalen
Meld je na aankomst direct bij de bar in de kantine. Daar lever je je ruiterpaspoort in en tevens voldoe je de betaling. Er kan alleen contant en het liefst gepast worden afgerekend. De proef kost 15 euro.
- Verzorging paard en ruiter
Bij de proeven is het paard altijd tot in de puntjes verzorgd: helemaal schoon en de manen gevlochten of in knotjes. Bij een wedstrijd hoort een wit zadeldekje (sjabrak), deze kan je ophalen in de kantine.
De ruiter moet ook tiptop verzorgd zijn. Zorg ervoor dat je wedstrijdtenue schoon en netjes is. Heb je lang haar? Doe dit in een vlecht of een knot. Het verzorgen duurt ongeveer 20-30 minuten.
- Losrijden
Na de verzorging van paard en ruiter kan je losrijden in de inrijbak. Doe dat rustig en maak je paard niet te moe. Houd rekening met de andere ruiters die aan het losrijden en/of uitrijden zijn. Losrijden duurt ongeveer 15 – 20 minuten, afhankelijk van de proef en hoe vaak het paard al gereden heeft.
- De Proef
Op aanwijzing van de wedstrijdleiding mag je starten in de wedstrijdbak. Je komt rijdend binnen en maakt eerst een rondje op de hoefslag. De jury zit in een apart juryhok ten hoogte van de letter A, zodat ze alles goed kunnen overzien. De voorlezer staat in de bak en vertelt hardop welke oefeningen je moet doen. Soms gebeurt dit via een microfoon en oortjes, dus neem altijd zelf oortjes mee. De proef zelf duurt ongeveer 6-10 minuten.
- Uitrijden
Nadat je de proef hebt gereden, ga je onder begeleiding weer naar de inrijbak. Stap rustig uit met je paard en overleg met de wedstrijdleiding wat je na het uitrijden moet doen. Het kan zijn dat een andere ruiter jouw paard overneemt of dat je het paard moet afzadelen.
- Afzadelen
Als je op de Proevendag de laatste ruiter op jouw paard bent, dan zet het paard weer op stal. Je haalt direct alle vlechten en knotjes uit de manen. Het zadel en hoofdstel ruim je schoon op. Het witte dekje kan je in de kantine afgeven.
- Theorie examen
Als je een theorie examen moet doen (bij alle “even” F-proeven, optioneel bij A-proeven), meld je je direct na het afzadelen bij de wedstrijdleiding in de kantine. Je krijgt daar het examenformulier en je kan het examen maken.
Beoordeling
De 35 onderdelen in dressuur worden gewaardeerd van 0 tot en met 10:
- 0 = niet uitgevoerd
- 1 = zeer slecht
- 2 = slecht
- 3 = tamelijk slecht
- 4 = onvoldoende
- 5 = matig
- 6 = voldoende
- 7 = tamelijk goed
- 8 = goed
- 9 = zeer goed
- 10 = uitmuntend
Bij een vergissing in de proef worden er punten afgetrokken:
- 1e x = 2 punten aftrek
- 2e x = 4 punten aftrek (totaal – 6)
- 3e x = 8 punten aftrek (totaal -14)
- 4e x = uitsluiting
Gang- of overgangsfouten zijn geen vergissingen in de proef, maar worden verrekend in het cijfer van dat onderdeel.
Uitslag en Prijsuitreiking
Van alle proevendagen vindt de uitslag en prijsuitreiking op zondag, na de laatst gereden proef, in de kantine plaats. Je ontvangt dan je protocol. Daar staan alle onderdelen van je proef op met je behaalde cijfers. Als je meer dan 210 punten voor de F-proef en 156 punten voor de A-proef hebt, krijg je een ‘promotiepunt’. Je persoonlijke puntenaantal is voor jou het meest belangrijk.
Daarnaast krijgen de beste ruiters in iedere categorie ook een prijs. Dat is natuurlijk ook leuk! Het aantal prijzen per categorie is afhankelijk van het aantal deelnemers en van de hoogte van de scores. Het puntenaantal wordt in je ruiterpaspoort geschreven en als het promotiepunt behaald is, krijg je een stempel.